susenje-jabolk

Domače suho sadje

Zbudili smo se v ne preveč lepo jutro, sonce se ni kazalo od nikoder. Z Markom sva gledala zabojček domačih jabolk in hrušk ter zabojček grozdja, ki ju je Mark pripeljal iz našega nasada ter se spraševala ali si vzameva slabi dve uri časa in ga pripraviva na sušenje. Sadje je majhno in na pogled ni preveč lepo, je pa zraslo na drevju brez kakršnihkoli škropiv, zato ga ni vredno zavreči.

Otroka imata zadnje obdobje jabolk že vrh glave, zato sveža trenutno ne gredo več v promet, saj jih jesta vsakodnevno, enako je z grozdjem. Da sadja ne bi zavrgli, sva se odločila, da ga kljub temu, da ga imava posušenega že dovolj, še ta dva zabojčka posušiva. Zavihala sva rokave, ga oprala, jabolka razrezala, grozdje pa osmukala. No, če sem čisto iskrena je vse to delo opravil Mark, malo pa mu je pomagala tudi Neža.

Sadje je zložil na late, ter ga dal sušiti v sušilnico. Dokler nisva imela sušilnice, pa sva ga sušila na lesenih latah, ki mi jih je naredil moj pokojni oče.

Zdaj na teh latah sušiva zelišča za čaj. Sadje v sušilnici za sušenje rabi, odvisno od debeline, med 24 in 48 ur, nato pa ga shraniva v steklene kozarce in shraniva na hladnem v shrambi. Tako shranjen se nama zdi, da ohrani največ arome.

Suho sadje je pri nas stalnica. Obožujemo ga! Prav vsi, od prvega do zadnjega. Zjutraj, ko je potrebno nekaj pojesti in tako zgodaj včasih še ne prija poln obrok, otrokoma ponudiva domače mešano suho sadje, običajno so to sušena jabolka, hruške, kakiji, slive, orehi, lešniki. Nad to izbiro se nikoli ne pritožujeta in ga vedno zmanjka. Sama ga jeva s kosmiči in jogurtom ali mlekom. Pogosto ga skuham v vodi in s cimetom in nastane odličen kompot. Ko gremo na sprehod, kolesarit ali na kakšen izlet, gre z nami obvezno vrečka suhega sadja. Vzamemo ga s sabo na morje in ko gremo smučat, vsepovsod nas spremlja. Suho sadje je zakon!

Marsikdo reče, tega moj otrok ne bi jedel. Morda nasvet – za začetek sadje pred sušenjem olupite, saj je takšno sušeno veliko bolj mehko in okusno. Ali pa začnite s sušenjem res sladkega sadja kot so naprimer banane. Domače suhe banane so fantastične. So sladke, okusne, mehke, gumijaste in žvečljive. Ne poznam otroka, ki jih ne bi jedel z veseljem. Boljše so celo od bonbonov in res ne pretiravam. Vredno je poskusiti, saj je suho sadje zelo zdrav prigrizek…

Delite naprej ...